Chirita in Provintie – referat

Chirita in provintie
Vasile Alecsandri

Născut 21 iulie 1821 Bacău Decedat 22 august 1890 Mircesti, judetul Iasi director al teatrului din Iasi impreuna cu C.Negruzzi si M.Kogalniceanu, colaborator la Dacia literara si Foaie stiintifica si literara (Propasirea), redactor si proprietar al Romaniei literare. A luat parte la miscarea revolutionara de la 1848 in Moldova, redactand unul dintre documentele ei programatice (Protestatie in numele Moldovei, a omenirei si a lui Dumnezeu) si a petrecut un an in exil in Franta. Intors in tara ia parte la luptele pentru Unirea Principatelor, se numara printre devotatii lui Al. I.Cuza, fiind numit deputat si ministru in mai multe randuri. Isi sfarseste viata ca ambasador la Paris. Se stinge din viata la data de 22 august 1890 si este inmormantat la Mircesti.
Debuteaza cu nuvela Buchetiera de la Florenta in Dacia literara (1840)

Comedia este o specie a genului dramatic in versuri sau in proza care prezinta intamplari si personaje c starnesc rasul si care are un final vesel.
Tema operei este critica instituţiilor şi moravurilor societăţii feudale.
Subiectul este comic şi critică arivismul micilor boieri rurali, care-şi dau aere de nobili.
Chirita, comedie de moravuri surprinde modul d viata, moravurile unei epoci. Autorul apare in mod indirect in text prin intermediul actiunii si al personajelor. Chirita este structurata pe doua acte . Actul intai se prezinta personajele si Chirita se cearta cu taranii. Ea primeste un ravas d la Iasi princa re sotul ei o anunta ca a fost avansat in functie ca ispravnic. In actul doi Chirita, deoarece se plictisise in provintie hotaraste s plece la Paris si incearca s faca logodna dintre Gulita si Luluta care il iubeste pe Leonas, un prieten din copilarie. Insa, Leonas apare deghizat in actrita iar Luluta care se preface ca a innebunit cere s fie logodita cu actrita in fata tuturor celor veniti la logodna lui Gulita. In urma acestui fapt Chirita si Barzoi sunt obligati s accepte casatoria dintre cei doi, deoarece Leonas obtine functia de ispravnic.

Chirita e o cucoana cu teribile fandoseli cosmopolite, debitand cu candoare un stupefiant jargon frantuzit. Ea poate fi socotita ca o caricaturizare a tendintelor exagerat sau pretins inovatoare, asa cum ursuzul si greoiul Barzoi incarneaza conservatorismul sclerozat in vechi tabieturi si vrajmas oricarei primeniri. Gulita, fiul Chiritei, este un baiat lipsit de minte si de educatie care vrea sa para foarte manierat si inteligent.

Comedia este realistă prin spiritul critic, prin faptul că eroii, conflictul, subiectul sunt luate din viaţa socială. Chiriţa este tipul arivistului, Bârzoi este tipul ispravnicului abuziv, Leonaş este tipul tânărului inteligent.

Comicul este mijlocul prin care autorul realizeaza critica aspectelor abordate. Opera aceasta este in primul rand o comedie de moravuri. Mijloacele de realizare a comicului sunt variate : comicul de limbaj – personajele vorbesc o franceza modernizata ( musiu Sarl, furculision, fripturision) , utilizarea calcului lingvistic (utilizarea mot-a-mot a expresiilor si locutionilor) , utilizarea unor neologisme cu forma gresita sau cu sens gresit ; comicul de character – personajele sunt ridicule prin contrastul dintre esenta si aparenta ; comicul de nume – cele mai multe sunt diminutive – Luluta, Gulita, Chirita ; comicul de moravuri – ipocrizia , incultura, snobismul, coruptia.

Formele comicului sunt umorul si ironia.
Ca moduri de expunere, autorul foloseste dialogul si monologul, iar caracterizarea personajelor se face in mod indirect, prin vorbele, faptele si gandurile lor, ori direct de catre alte personaje.
O alta modalitate o constituie indicatiile scenice prin care autorul isi “misca” personajele, le da viata, folosind comicul ca principal mijloc artistic.

Opera “Chirita in provintie” se incadreaza in specia comediei, deoarce autorul satirizeaza cu sarcasm intamplari, aspecte sociale cu ajutorul personajelor ridicule, starnind rasul, cu scopul de a le indeparta.


 1. hantascu alina

  referate socio-psiho anul1

 2. Patricia

  ^:)^ multumim

 3. dragos

  Fratilor sunt a 11-a si d knd a inceput anul scolar de aici ma alimentez cu referate…:D tineti-o tot asa!

 4. diana

  imi pare rau dar Leonas nu apare deghizat in ACTRITA…ci in ofiter…….

 5. paula

  diana…in ACTRITA nu apare dar in „toaleta femeiasca” DA.Apare,da,imbracat in uniforma de ofiter,dar mai apre si imbracat in „bricicar” si in „carutas”

 6. VespeR

  diana ia citeste sa vezi ca vine degizat si in actriata

 7. VespeR

  am citit dar mie sila sa scriu mai bine fac sub forma de referat^^ xD:PPP

 8. lary

  Poi desteapt-o citeste bine cartea pana la sfarsit si o sa vezi ca se deghizeaza si in actrita;)

 9. cari

  diana, imi pare rau dar esti proasta

 10. teodora

  ms mult m-am „inspirat” si eu cu cateva idei;)

 11. Gica

  Diana imi pare rau sa te anunt dar Leonas apare ca ofiter, vizitiu si mai apoi ca actrita 🙂 so stfu is u dont know what it is about 🙂 peace!

 12. Pfai..Maine dau teza.. Am citit si eu asta sa am habar. Ca filmul nu`l mai gasesc 😐

 13. andrei

  eee mai ce referat stralucit

 14. dadix

  da dc va agitati asa ?

 15. dadix

  poate sa fie deghizat si in tariceanu sau dan bitman care e vrajeala dak isi permite omu

 16. wAzzAp

  Gata fratilor..Ce atata scandal, ia-ti zis unu ca apare deghizat si in actrita ajunge, nu mai umpleti situl de comentarii inutile

 17. alyna

  cititi cartea si lasa-ti referatu dupa net dk nu va place fiti cu ochi in 4 knd cititi cartea si dupa aveti tupeu sa comentati netu.fiecare are parerea lui qm a fst deghizat poate sa fie si mama lui mihai cel mare care e prb voastra?cititti cartea dk nu va place

 18. mada17

  Vai Doamne ce importanti va mai dati,daca fata a gresit trebuie voi sa sariti cu gura,k altfel nici nu se putea!cultivatilor L-))

 19. Visan15

  multumesc pentru rezumat 😉
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: