Mircea Eliade – La tiganci

Stiu ca a incput scoala si ca o ardeti cat puteti pe jocuri dar vreau sa fac o mica paranteza si sa vorbim despre Mircea Eliade.
Mircea Eliade recunostea „încã din adolescentã mi-a plãcut sã scriu nuvele, povestiri si chiar nuvele fantastice”.

Aceastã înclinare spre fabulos se va accentua în urma vastelor sale lecturi si a numeroaselor cãlatorii. El va fi atras mereu de spaþiul românesc si de orasul Bucuresti: „pentru mine Bucurestiul este centrul unei mitologii inepuizabile”. Si în nuvela „La tigãnci” acþiunea se petrece în Bucuresti avîndu-l ca protagonist pe profesorul de muzicã Gavrilescu.

Nuvela ilustreazã o alegorie a mortii sau a drumului spre moarte. Intinerariul spiritual al eroului se desfãsoarã în opt secvenþe care alcãtuiesc nuvela construitã cu echilibru si armonie clasicã. Alterneazã planul real cu cel ireal.

Secvenþa I (expozitiunea) prezitã eroul în tramvai, este vorba de Gavirescu care se întorcea acasã de la lecþiile de pian date domnisoarei Otilia. În tramvai se discutã despre bordeiul tigãncilor, de existenta cãruia se prefac cã se scandalizeazã bãrbatii. Pentru profesor acesta este un palat cu grãdini si nuci pe care el îl vede de trei ori pe sãptãmînã. Îsi aduce aminte cã a uitat servieta la meditatie si coboarã repede ca sã ia tramvaiul în sens invers. În aceastã primã secventã autorul introduce cîteva leitmotive: cãldura mare, biletul, confesiunea, colonelul Lavrence, bordeiul (spaþiul misterios), Elsa. Asteptînd tramvaiul este atras hipnotic de mirosul amãrui al frunzelor de nuc si de nefireasca rãcoare încî fãrã sã-si dea seama s-a aflat în fata portii. Secvenþele II, III si IV ale naraþiunii dezvoltã intriga marcatã de pãtrunderea lui Gavrilescu la tigãnci. Desfãsurarea actiunii se face prin nararea întîmplãrilor eroului în acest spatiu, visul lui. Am gasit aici un referat ok despre Mircea Eliade – La tiganci

Reclame  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: