Ganditorul de la Hamangia – referat

Astazi am gasit o lucrare foarte bine realizata despre Ganditorul de la Hamangia – mi se pare foarte originala si foarte binevenita in contextul in care profii de la noi ne dau doar teme naspa si lipsite de imaginatie:

Printre cele mai faimoase obiecte preistorice gasite in Romania se numara doua statuete de lut cunoscute sub numele de „Ganditorul de la Hamangia si femeia lui“. La scurt timp de la descoperire, cele doua obiecte au devenit simboluri ale spiritualitatii perene, fiind redate pe numeroase materiale de popularizare si propaganda: timbre, carti postale, vederi, afise, manuale scolare etc. Fara indoiala, reprezentarile si figurinele antropomorfe preistorice reprezinta descoperiri cu o incarcatura simbolica de natura spirituala si religioasa aparte. in ceea ce le priveste pe cele de care ocupam in articolul de fata, sunt necesare cateva precizari.In primul rand ele nu provin de la Hamangia (jud. Tulcea), asa cum de multe ori sunt prezentate, ci de la Cernavoda (jud. Constanta). La nord de oras, pe malul Dunarii, in punctul numit Dealul Columbia, in anii ’50 au fost descoperite mai multe resturi arheologice intre care si urmele unui cimitir neolitic.
Din cauza eroziunii naturale a solului, aceste resturi erau prabusite la piciorul pantei dealului respectiv, deci nu se mai aflau in pozitia lor initiala, inventarul mormintelor fiind imprastiat si amestecat. in cursul sapaturilor arheologice din anul 1956 efectuate in zona prabusita a dealului, s-au descoperit numeroase resturi de schelete umane, vase ceramice si obiecte de podoaba care apartineau cimitirului neolitic, intre care si fragmente din cele doua figurine umane. Ele se aflau imprastiate langa ramasitele unui schelet uman, astfel incat este foarte probabil sa fi facut parte din inventarul vreunui mormant.

Citeste tot referatul aici…
  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google

  Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: